NIKA

NIKA

Wat is NIKA?

NIKA is bedoeld voor kinderen en hun ouders vanaf 9 maanden tot 12 jaar. Het is een kortdurende interventie (ongeveer 5 behandelsessies) waarbij met behulp van psycho-educatie, videofeedback aan ouders en huiswerkopdrachten, de hechtingsrelatie tussen ouder en kind wordt verbeterd. Ouders leren bij het kind aan te sluiten om daarmee zowel de emoties als het gedrag van het kind te reguleren. Het verstorend opvoedgedrag wordt daardoor verminderd en sensitief en responsief opvoedgedrag wordt bevorderd.

Wanneer NIKA?

Opvoedproblemen kunnen samenhangen met hechtingsproblemen. Dit is geregeld van toepassing als ouders in de opvoeding vanwege moeilijke omstandigheden onder grote stress staan of hebben gestaan, of doordat bij ouders zelf sprake is van posttraumatische stress-klachten of een belast hechtingsverleden. De hechtingsrelatie tussen ouder en kind raakt daardoor verstoord en als gevolg daarvan tonen kinderen sociale-, emotionele-, en/of gedragsproblemen. 

Gelukkig kan een (dreigende) problematische hechtingsrelatie echter op ieder moment bijgestuurd worden, doordat het kind alsnog positieve ervaringen opdoet met zijn of haar ouder(s). Deze positieve ervaringen doet het kind op wanneer de ouder sensitief en voorspelbaar reageert op het kind, emotioneel beschikbaar is en op een rustige manier leert problemen te voorkomen of op te lossen.

Bij Dekker&Dooyeweerd biedt Judith Vos deze interventie aan. Voor meer informatie over de NIKA kunt u contact met haar opnemen (zie tab Team voor contactgegevens).